Determinari de zgomot
Riscuri generate de expunerea la zgomot
- Pierderea auzului cauzată de zgomot reprezintă una dintre cele mai frecvente 10 boli profesionale întâlnite în UE.
- Hipoacuzia sau surditatea cauzată de zgomote dăunătoare face parte din bolile incluse în lista europeană a bolilor profesionale.
Deși zgomotul reprezintă o problemă comună tuturor activităților economice, în special în industria de prelucrare, cea minieră și în construcții, acesta este prezent și în alte ramuri ale industriei.
Expunerea constantă duce la o serie de restricții și de deficiențe care afectează lucrătorii care suferă de pierderea auzului.
Aceasta le limitează mobilitatea, posibilitatea de reangajare sau simpla schimbare a activității, fără a mai menționa aspectele negative legate de calitatea vieții private a acestora și de excluderea socială inerentă.
Zgomotul general duce și la apariția de riscuri suplimentare de accident la locul de muncă, ca urmare a dificultăților de comunicare rezultate din activitatea propriu-zisă.
Pe lângă problemele de pierdere a auzului, zgomotul determină și probleme psihosociale, cum ar fi stresul și anxietatea.
Determinarea nivelului de zgomot
În sensul celor anterior enunțate, parametrii fizici utilizați ca predictori de risc și determinați de laboratorul nostru sunt:
- Presiunea acustică de vârf
- Nivelul de expunere zilnică la zgomot
- Nivelul de expunere săptămânală la zgomot
Parametrii sunt determinați conform standardelor europene în vigoare cu echipament de ultimă generație omologat și verificat metrologic.
Cadru legislativ și standarde în vigoare
Valorile determinate le raportăm la legislația în vigoare (HG 493/2006 modificată și completată de HG 601/2007) care prevede limite maxime ale zgomotului pentru activitatea industrială și pentru alte activități (Ex. nivel de zgomot în birouri, laboratoare, cabine de comandă, cabine de supraveghere ale proceselor tehnologice, cabinete medicale, etc.).
Recomandările privind reducerea expunerii la zgomot le facem în concordanță cu standardele europene, ghidurile de bună practică și legislația română în vigoare.